sobota, 11 lipca 2015

Zupa fasolowa

Dzisiaj pyszna, pożywna i łatwa do przygotowania zupka :)



Składniki : 
- 300 g białej fasoli
- 20 dag boczku wędzonego
- 2 laski kiełbasy śląskiej
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 kostki bulionu drobiowego (swojego lub kupnego)
- majeranek, sól, pieprz, przyprawa w płynie do zup, papryka słodka lub ostra w proszku

Przygotowanie :
Fasolę dokładnie wypłukać i zalać zimną wodą, moczyć całą noc. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie (lub wymienić wg upodobań), po tym czasie dolać jeszcze ok. 3l wody, kostki rosołowe, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i marchew pokrojoną w talarki. 
Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plastry, a cebulę drobno posiekać. Wrzucić kiełbasę na patelnie z masłem, posypać papryką w proszku i chwilkę podsmażyć, dorzucić boczek z cebulą, podsypać jeszcze trochę papryką i zrumienić. Dodać do zupy. Wszystko przyprawić wg. gustu.  Można podawać z ugotowanymi w kostkę ziemniakami lub makaronem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz