Ciasto czekoladowe :
- 2,5 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- 5 żółtek
- szczypta soli
Masa z kaszy manny :
- 5 białek + szczypta soli
- 0,5 litra kwaśnej, gęstej śmietany
- 1,5 szklanki cukru
- 1 op. budyniu waniliowego
- 12 łyżek kaszy manny
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 400-500g owoców (maliny, truskawki, porzeczki)
Przygotowanie :
Ciasto : Margarynę utrzeć na puch z cukrem, cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Wymieszać ze sobą suche składniki, przesiać i dodawać pomału do masy ciągle miksując.
Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić na 2 części - jedna większa, druga mniejsza. Większą włożyć do lodówki, mniejszą do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie częścią z lodówki wykleić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa : Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodać cukier i cały czas ubijać. Do gotowej piany dodać śmietanę i delikatnie wymieszać, dodać budyń, kaszę i cynamon.
Masę wyłożyć na ciasto, ułożyć na niej owoce, a na masę zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Piec 45-50 min w 180 stopniach bez termoobiegu.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz