Składniki :
ciasto :
- 300g mąki pszennej
- 100g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
ser :
- 1kg zmielonego sera *
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 4 żółtka
- 2 jaja
- cukier waniliowy
- opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
beza kokosowa :
- 3/4 szklanki cukru
- 6 białek
- 200g wiórek kokosowych
- szczypta soli
Przygotowanie :
Kruche ciasto : Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier i szczyptę soli. Dodać jajko i żółtko oraz posiekaną margarynę. Zagnieść szybko ciasto i uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1h. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na to wykleić lub rozwałkować ciasto.
Ser : Jajka i żółtka zmiksować z cukrem. Dodać resztę składników, zmiksować. Masę serować wylać na ciasto. Piec w 180 stopniach ok. 1h. 15 minut przed końcem wyłożyć na ciasto bezę kokosową : Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier ciągle miksując. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
* dodałam gotowy ser do serników z wiaderka i szczerze nie polecam, bo wychodzi mamałyga - lepiej kupić ser w kostkach, chyba że ktoś lubi lub mu nie przeszkadza ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz