środa, 22 lipca 2015

Gulasz wołowy



Składniki : 

- ok. 1,30-1,50 kg mięsa wołowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe 
- sól, pieprz, mielona słodka papryka, kminek
- mąka + woda do podbicia
- opcjonalnie kilka grzybów suszonych


Przygotowanie : 

Mięso oczyścić i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w półtalarki i również podsmażyć. Podsmażone mięso i cebulę przełożyć do garnka i zalać wodą tak by była kilka centymetrów nad mięsem, dodać przyprawy : ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką, sól, pieprz, grzybki. Dusić do miękkości mięsa, w razie potrzeby uzupełniać wodę. Gdyby gulasz był za rzadki podbić mąką wymieszaną z wodą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz