poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Podudzia z warzywami

Propozycja na prosty, ale smaczny obiad - w sumie obiady, bo u mnie starczyło na dwa :) Podczas pieczenia robi się do tego fajny sosik - można nim polać ziemniaki czy ryż.


Składniki:

- 12 podudzi z kurczaka
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 papryki ( dałam 1 czerwoną, 1 białą)
- 500 g pieczarek
- szklanka bulionu drobiowego
- przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany*, przyprawa w płynie do zup i sosów, słodka papryka, olej

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w talarki. Pałeczki oczyścić i obsypać dość obficie przyprawami. Na pałeczki wycisnąć ząbki czosnku, dodać cebulę, polać wszystko przyprawą do zup oraz skropić olejem. Wymieszać dokładnie. Odstawić pod przykryciem do lodówki na noc.
Następnego dnia obrać pieczarki i pokroić - większe na 8 kawałków, mniejsze na 4. Paprykę obrać, pokroić w słupki. 
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cieniutko olejem, wymieszać podudzia z warzywami i włożyć całość do naczynia. Zalać szklanką bulionu. Piec pod przykryciem w 180 stopniach przez 1h następnie odkryć i piec jeszcze pół godziny.

* z czosnkiem granulowanym delikatnie, bo jest już świeży ale mimo to polecam troszkę podsypać do smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz