Składniki :
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 pieczarki
- 1 marchew
- 1 jajko
- 1,5 bułki kajzerki + mleko do namoczenia
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
do środka :
- ser topiony w plastrach
- 1,5 czerwonej cebuli
- ok. 7 pieczarek
- masło
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Przygotowanie :
Mielone :
Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew zetrzeć na dużych oczkach. Mielone wrzucić do miski, dodać do niego wszystkie składniki, doprawić i wymieszać wszystko dokładnie rękami.
Zwilżonymi dłońmi uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Farsz :
Cebulę pokroić w krążki. Zeszklić na maśle, dodać do niej pieczarki pokrojone w plastry. Dusić razem do miękkości i odparowania wody, doprawić solą, pieprzem i papryką.
Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia. Każdego mielonego przeciąć wzdłuż na pół, układać po pół plasterka serka topionego i cebulę z pieczarkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na kilka minut do roztopienia sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz